Rijkswaterstaat handelt snel na de botsing van een vrachtschip met een stuw in de Maas. Om te voorkomen dat het waterpeil te veel daalt, is besloten een dam van stenen te bouwen. Het bergen van het vrachtschip is tot nu toe niet gelukt.
Door de botsing kan de stuw, bedoeld om het waterpeil te controleren, deels niet gesloten worden. Dit resulteert in een gestage daling van het waterpeil in de Maas tussen België en Borgharen, met het potentieel dat woonboten in de buurt van de stuw op de rivierbodem komen te liggen.
De dam, gemaakt van stenen, is een extra maatregel naast de tijdelijke waterkering die dinsdag is geplaatst. Deze tijdelijke kering is een soort buis die met water wordt gevuld om het rivierwater tegen te houden. Maar om geen enkel risico te lopen, voegt Rijkswaterstaat ook een 'breuksteendam' toe, aldus een woordvoerder.
De problemen begonnen toen een 67-meter lang vrachtschip vol zand tegen een stuw bij Borgharen botste. Het half gezonken schip blokkeert nu de werking van de stuw. Verscheidene pogingen om het schip los te trekken zijn mislukt, vermoedelijk omdat de lading zand op het schip te zwaar is. Verdere maatregelen worden getroffen om het schip voorbereiden op berging, waarbij de verwijdering van het natgeworden zand een hoofdrol speelt.