De Waakhond ACM waarschuwt dat makers van thuisbatterijen vaak een wel erg optimistische inschatting maken van de opbrengsten die daarmee te behalen zijn. Volgens de toezichthouder op de energiemarkt zijn die juist hoogst onzeker.
De verkoop van thuisbatterijen nam vorig jaar een hoge vlucht, nadat verschillende aanbieders modellen hadden geïntroduceerd die het mogelijk maken om automatisch te handelen op de energiemarkt. Maar volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geven aanbieders vaak 'een erg positieve voorstelling van zaken'.
De waakhond wijst erop dat de energiemarkten onvoorspelbaar zijn en thuisbatterijen waarschijnlijk minder opleveren als er meer zijn verkocht, omdat ze allemaal handelen op een verzadigde markt.
Een woordvoerder van de ACM raadt consumenten aan om goed onderzoek te doen voordat ze een thuisbatterij aanschaffen, vooral als het enige argument is dat het snel terugverdiend wordt en financieel voordeel oplevert.
Energie-expert Marien Boonman is blij met de waarschuwing van de ACM en benadrukt de financiële risico's die gepaard gaan met investeringen in thuisbatterijen. Hij vindt de beloftes van korte terugverdientijden riskant en prijst de toezichthouder voor het waarschuwen van consumenten.
Veranderingen in regelgeving, zoals de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen, kunnen ook invloed hebben op de financiële voordelen van thuisbatterijen. Het opslaan van zonnestroom in een accu wordt aantrekkelijker, maar het handelen met een thuisbatterij kan minder winstgevend worden.